Еми Барух, Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.  Олеся Илашчук

...
Еми Барух, Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.  Олеся Илашчук
Коментари Харесай

Посланик Илашчук: Пазя всеки мейл от моите близки, защото може да...

Еми Барух, Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Олеся Илашчук е дипломат на Украйна в България. Родена е в Чернивци, където е приключила с отличие компетентност " Регионални проучвания " в катедра " Международни връзки " на Факултета по история, политически науки и интернационалните връзки. На 7 април 2023 година тя връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.

" Числата, въпреки и впечатляващи, не могат да предадат цялата дълбочина на нещастието и скръбта. Зад тях стоят разрушени домове, починали фамилии, разрушени ориси. Животът на украинците се промени вечно. Всеки ден носи нови загуби, болежка и опустошения ", споделя в изявлението на еми Барух посланикът на Украйна в България.

 

" Русия унищожава, убивайки. Русия убива, измъчвайки. Русия се подиграва на всички, които се самоопределят като украинци.

 

Ями от противников ракети, въздушни бомби, артилерийски снаряди и изгорена земя - ето по какъв начин наподобява наранената от войната украинска земя ".

 

На въпрос кои са тези човешки истории след идването ѝ в България, които са я изненадали, тя отговатя:

 

" Една от най-трогателните истории чух от нашите доброволци, работещи на черноморския бряг. Те описаха по какъв начин при започване на пълномащабното навлизане, когато дамите и децата бяха принудени да бягат от ужасите на войната, доста елементарни българи идвали да оказват помощ с най-необходимото. Сред тях всеки ден идвал и един възрастен мъж, който носел половин самун. По-късно се схванало, че съвсем цялата му храна за деня е бил един самун. А той носел половината от него на новопристигналите украинци, които бягаха от гибелта. Има и други сходни истории, които не може да слушаш без сълзи ".

 

За това по какъв начин живеят нейните близки в Украйна, тя споделя:

 

" Живеят като милиони други украинци, които бяха принудени да се разделят със фамилиите си поради войната. Нямат време да скърбят. Отлагаме скръбта за след войната. Пращаме си мейли, пишем си думи на разтуха, топлота, поддръжка и обещания да се срещнем още веднъж допустимо най-скоро. Пазя всеки един мейл от моите близки, тъй като може да е финален ".

" Руската експанзия стартира през 2014 година и се разшири след окупацията на Крим и частите от Донбас. През февруари 2022 се трансформира в пълномащабна инвазия. Регистрирани са повече от 120 хиляди случая на съветски военни закононарушения, които се изпращат в Международния углавен съд ", споделя тя.

 

" Русия освен унищожава градове и села, оставяйки след себе си само пепел от пепелта, само че и се пробва да заличи украинската просвета и еднаквост, както се вижда от насилственото и разрушаването на културното завещание на страната. Приблизително 200 хиляди украински деца са отделени от фамилиите им и са депортирани - това е част от ужасяваща акция за заличаване на украинската национална еднаквост. А общите вреди от унищожаването на културни монументи и културни полезности в цялата страна доближават съвсем 7 милиарда $. Според ЮНЕСКО умишленото заличаване на религиозни здания и артефакти, на културното завещание също може да се счита за военно закононарушение.

 

Хиляди просветителни и културни институции са развалени от обстрели, включително библиотеки, музеи, учебни заведения за изкуства, театри, кина, изключително в Донецка, Харковска, Херсонска, Киевска област. Това е целеустремен опит за премахване на културното благосъстояние на Украйна ", показва дипломат Илашчук..

 

" Всеки ден от войната е надълбоко запечатан в груповата памет на украинския народ и оставя отворени рани. Стремим се да запазим обществения капитал, тъй като живеенето и оцеляването по време на война не е елементарно. Пред гибелта всички сме равни. В същото време тази битка сплотява нацията, акцентира непоколебимата отдаденост на свободата, достолепието и правото на лична еднаквост. Украинците не престават да се борят освен за своята земя, само че и за бъдещето си, когато войната ще остане единствено мъчителен спомен ".

 

" През последната година България е много по-добре осведомена за войната на Русия против Украйна ", счита тя. " Истината е горчива и страшна. Но за жалост освен Украйна, само че и Европа и светът от две години живеят в нова действителност, която изисква информираност, здравомислещ разбор, сериозно мислене и дейна опозиция. Използвам опцията да благодаря на всички публицисти за напъните, които поставят, с цел да популяризират истината за войната ".

 

" Ако приказваме за това, което българското общество не знае за украинците през днешния ден, евентуално то е, че в изискванията на война няма почивни дни, няма проекти за бъдещето, няма ваканции. Украинците помнят всеки момент от войната, тя не може да се изключи като скучен тв приемник.

Детството на днешните украински деца е откраднато вечно. Те пораснаха прибързано и наложително. Те знаят кой е врагът, само че не могат да схванат повода за експанзията и омразата. Те изгубиха безгрижността си и гибелта стана част от живота им. Броят на децата, чийто живот беше лишен, надвишава хиляда. И това продължава... ".

 
" Бих подчертала настрана тематиката за по този начин наречената украинско-руска дружба. Този мит е доста надълбоко затвърден в съзнанието на българите и може би основава погрешни илюзии. Този мит беше насаждан безрезултатно и в Украйна, а дефинитивно умря с първите съветски бомбардировки на 24 февруари 2022 година. Руските окупатори са хора, които съзнателно унищожават украински градове, които разстрелват и изтезават нашите жители. Те са артикул на режима на Кремъл, който предизвиква експанзията и закононарушенията. Тези хора са част от съветския народ. Омразата към украинците и като цяло към чужденците в Русия е шокираща. Формираните в предишното облици на отзивчивите, възпитани и културни руснаци нямат нищо общо със актуалния артикул на кремълския режим - с нашествениците, настървени да унищожават и унищожават, в унисон с най-лошите обичаи на варварската ера ", споделя дипломат Илашчук.

 

" Инициативата на президента на Украйна Володимир Зеленски и препоръчаните 10 точки от Формулата за мир набират скорост ", отбелязва тя и добавя: " Вече са извършени четири срещи на съветници на държавните глави за практическа реализация на основните моменти от украинската Формула за мир. България също интензивно се причисли към тази самодейност и работи, като съвместява водачество по точка " Екологична сигурност ", а също по този начин е участник по точки " Продоволствена сигурност ", " Енергийна сигурност " и " Възстановяване на справедливостта ".

 

" За да възвърне мира в Европа, Руската федерация би трябвало освен да изтегли войските си от територията на Украйна, чиито граници бяха интернационално приети през 1991 година, освен да спре военните дейности, само че и да понесе цялостна отговорност за своите закононарушения ", безапелационна е тя.

 

" Русия - страната, която изповядва тероризма и идеологията на рашизма, в този момент е главната опасност за международната сигурност. Ако не се върне уважението към интернационалното право, интернационалната общественост рискува да се окаже в положение на безпорядък и злополука, което е в цялостно несъгласие с ползите на Европейския съюз и НАТО ", отблязва украинският дипломат.

 

" Процесът на възобновяване на разрушенията и вредите в Украйна продължава съвсем от първите дни на войната. Всички служби на Украйна са в оптималната подготвеност, а мотивацията на чиновниците на тези сериозни служби е извънредно висока. От избавителните служби зависи какъв брой живота могат да бъдат избавени след масирани ракетни обстрели. Те не се крият в бомбоубежища, а с цената на личния си живот реализират рискови интервенции още по време на обстрели.

 

Енергийните служби се пробват да възвръщат развалената инфраструктура, с цел да обезпечат на популацията допустимо най-бързо топлота и светлина. Комуналните служби работят 24 часа в денонощието без спиране, възвръщат отоплителните мрежи и асфалтовата настилка, с цел да приближат живота до естественото му русло ", изяснява тя.

" Що се отнася до възобновяване на огромни инфраструктурни планове, доста от нашите сътрудници се включиха в този развой посредством финансиране или посредством строително-ремонтни действия. Едно от основните посоки е възобновяване на образователните заведения и обектите от сериозната инфраструктура ", добавя посланикът.

 

" Разчитаме България да се причисли към тези старания с съответни начинания. Възползвам се от случая, с цел да изразя дълбоката си признателност към Народното събрание на България и към държавното управление на България за финансовата, техническа и филантропична поддръжка за Украйна и украинците за превъзмогване на ужасните последствия от съветската експанзия ", споделя още

посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук.
 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР